lördag 19 februari 2011

Grannar

Jag bor i ett kollektivhus och har kanske därför bättre koll på mina grannar än man i allmänhet har. Likväl känner jag bara tre av grannarna i mitt trapphus, och det är inte de jag hör. Så här kommer en presentation av de grannar jag fantiserat ihop utan att ha träffat dem, enbart genom ljuden som når min lägenhet. Kom ihåg att alla är fiktiva.

Dagny (63) är en kvinna som är nervöst lagd. Jämt oroar hon sig för att få oväntat besök, precis som den där kaffe-reklamen påstår. För att ständigt vara redo, ett motto hennes ende son lärde henne från sin tid i scouterna, dammsuger hon minst tre gånger varje dag. Tider Dagny tycker det är lämpligt att vänta sig gäster är sex på morgonen, förmiddagen, och ända fram till klockan elva på kvällen. Eftersom hon aldrig vet hur många gäster hon har att vänta, passar hon samtidigt på att prova alla möjliga konstellationer på möbleringen varje gång hon dammsuger.

Torkel (47) är en man av principer. Hans militära karriär har lärt honom att saker ska ske som de alltid har skett. Hans dagliga schema hjälper honom att bibehålla hälsan och känna kontroll i livet. Redan i militärtjänstgöringen fick han lära sig att oavsett när och var han befann sig, så innebar en toalettvistelse också att snyta sig. Allt för att undvika förkylningar. Detta är en konst han har utvecklat under åren och numera signalerar hans trumpetande riktigt hans pondus och ställning. Och förkyld, nej det är han aldrig.

Familjen Berg består av fem personer, och har gärna vänner över på kvällskvisten. Då pågår livliga diskussioner, som gärna varar till efter midnatt. Men när de är ensamma är det inte alltid lika roligt, pappa och son bråkar ofta, men det göra också mamma och pappa. Ofta så högt att yngsta dottern vaknar skrikande eller gråtande. Mamma Berg gråter också ofta och verkar ibland så less på alltihopa att hon inte ser några vägar ut.

Claes (28) är en utpräglad ensamvarg. Hans lapp till de som delar ut reklam, trots att han undanbett sig det, skulle kvala in till arga lappen vilken dag som helst. Han bor ensam, och får bara besök av sin mamma en gång per vecka. Annars håller Claes för sig själv, och det enda sällskap han behöver i sitt liv är musiken. För se, den älskar han. Han lyssnar från det att han går upp, till att han går och lägger sig. Och hans musik, som det i mitt tycke finns en avsevärd bredd i, låter bättre ju högre den är. Men med det sagt så tro inte att Claes spelar vilken skit som helst, nej nutida musik är inte mycket bättre än de där reklamutdelarna.

Lotta (39) har nyss flyttat in. Hon är singel efter sitt senaste förhållande på sex månader, rekord för hennes del. Trots att det var nyss han gjorde slut, kämpar Lotta på ändå. Hon fejar och fixar och visar både sig själv och bekantskapskretsen att Lotta, hon reder sig själv hon. För att kunna visa upp det ordentligt, har hon lånat en verktygslåda från en gammal vän, och skyndar sig att borra, spika, byta tapeter och putsa fönstren. Nej, att Lotta klarar biffen, det är hon så mån att visa för alla, att hon glömmer vanligt hyfs. För eftersom mamma och pappa kommer ner från Örebro redan nästa helg, och mamma har uttryckt sin oro över Lottas ensamhet IGEN över telefonen, gäller det att skynda på. Så hon jobbar både innan och efter jobbet, och gärna fram till åtminstone tio på kvällarna. TVn har hon placerat så att hon kan se sina favoritprogram samtidigt, så det går ingen nöd på henne, och oss i grannskapet har hon redan lyckats övertyga om att någon karl, det behöver hon inte.

5 kommentarer:

tiger sa...

haha. TACK för dagens skratt! <3

Therese sa...

<3

Johanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johanna sa...

Haha, vad roligt att läsa om dina "grannar". Undrar om det stämmer? ;)

Martin sa...

Wow vilken rolig och finurlig text! Jättebra skrivet!